Kiteshop Kiteschool Beach House
info@blowkiteschool.nl +31 65 25 34 999 Locatie
🏄‍ De Zandmotor heeft vlak water: De beste spot voor kitelessen!
🤙 De beste instructeurs
RESERVEREN

Is kitesurfen gevaarlijk?

Kitesurfen wordt vaak gezien als extreme sport.

Laat ik beginnen met mezelf even voor te stellen. Paul van der Werf 32 jaar en kitesurfer van het eerste uur. Naast mijn uit de hand gelopen hobby als kitesurfer werk ik doordeweeks als gymleraar & bootcamp coach. In de weekend geef ik kitesurfles als instructeur bij BLOW Kitesurfschool.

Kitesurfen wordt vaak gezien als een extreme sport. Ik snap dat wel als je naar een van de vele youtube filmpjes kijkt waar mannen als Ruben Lenten, Aaron Hadlow en Kevin Langeree bij het Red Bull King of the Air event strijden om de hoogste en meest radicale sprong.

“Onschuldige poephouding”

Maar wanneer ik op een voorjaarsdag op onze thuisbasis de Zandmotor in Kijkduin kijk dan zie ik kiters rustig heen en weer varen met af toe een kleine sprong. Vaak heeft de houding zelfs iets weg van de onschuldige ‘poephouding’. En bij een mooie transition hoor ik een kreet van blijdschap.

Ik zie zowel jonge kiters maar ook heren van in de 60 die allemaal veel plezier op het water hebben. Bij deze groep denk ik nou niet direct aan extreme sporters. Ik denk dat je ook niet kunt zeggen dat kiten een extreme sport is. Het kan wel een extreme sport zijn. Of je dit wilt is aan jezelf.

Is kitesurfen gevaarlijk?

Of je er een gevaarlijke sport van wilt maken is ook aan jezelf. Als je begint met lessen aan een IKO gecertificeerde school zul je stapsgewijs de vaardigheden van het kitesurfen leren. Na een aantal kitesurflessen groeit je vertrouwen en begin je te ‘bonden’ met de kite. Je hebt je eerste meters gemaakt (yes!) en hebt kennis van het materiaal. Je kent de veiligheidsregels en je weet wanneer je wel en niet moet gaan kiten.

Zodra je hebt besloten dat kiten definitief je hobby is koop je op advies van experts, zoals de mensen van je eigen kitesurfschool, je eerste set: bar, board, kite. Daarna kan je aan de slag, met buddy natuurlijk. Je let goed op elkaar en helpt elkaar waar nodig.

Doen, doen, doen

Na veel oefenen en niet zonder af en toe flink wat water te happen, zal je zien dat alles steeds makkelijker gaat en dat je geen buddy meer nodig hebt. Wel is het belangrijk om altijd op andere kiters te letten of ze niet in de problemen zijn. Dit doen andere kiters ook bij jou.

Als je deze weg volgt is het gevaar bij kitesurfen minimaal. Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren maar dat is ook het geval bij bijvoorbeeld voetbal of hockey, waar overigens veel vaker blessures worden opgelopen dan bij het kitesurfen.

“Gevaarlijke reputatie kitesurfen onterecht”

Onderzoekers van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis onder leiding van orthopedisch chirurg Daniel Haverkamp namen dit onder de loep. Zij volgden een seizoen lang bijna 200 kitesurfers met wisselende ervaring. Daaruit bleek dat het aantal ‘blessures per 1000 sporturen’, de internationale maatstaf, uitkwam op slechts 10,5. Bij sporten als voetbal (minimaal 11) en handbal (15) ligt dat hoger.

Maar is kitesurfen dan helemaal niet gevaarlijk? Wel degelijk! Met afstand het grootste gevaar van kitesurfen is.. dat je er verslaafd aan raakt!

kitesurfen gevaarlijk

Kitesurfing is addictive! “Zeg maar dag tegen je spaargeld”

Eenmaal geprobeerd is het moeilijk er weer vanaf te komen. Zeg maar dag naar je spaargeld en je vrije tijd, vanaf dit moment gaat alles naar deze sport. Vaak tot waanzin van partner en andere familie en vrienden. Zodra er ook maar iets van wind staat verliest een kiter zijn of haar focus en worden met shady apps op allerlei windcondities bekeken. En dan is er nog maar 1 doel: zo snel mogelijk het water op!

Kiten is, wat saaie mensen dan ook mogen beweren, niet gevaarlijk. Als je maar bij een gecertificeerde kitesurfschool lessen neemt en daarna met het juiste materiaal en de juiste kennis aan de slag gaat. Kiten mag dan een extreme sport genoemd worden, daarmee wordt vooral extreem verslavend bedoeld!

Hang loose!

Paul van der Werf